Hundvakt

Hejsan!

Imorse vaknade jag och fick se en hund nedanför trappan, undrade vem mamma pratade med eftersom det bara är hon hemma. Mamma hade tydligen lovat sin arbetskamrat att passa honom medan hon skulle arbeta. En väldigt snäll och sällskaplig hund som inte skäller.

Dock har det varit problem med Sixten, eftersom Sixten inte tycker om hundar och Gasse, hunden, tycker absolut inte om katter. Detta resulterade i att jag fick släppa alla mina planer för dagen och sitta och försöka hålla Sixten lugn, instängd i mammas och pappas sovrum. Inte superkul direkt. Sixten gick ut när Gasse skällde på honom och det tar emot att nästan slänga ut sin älskade katt.

Hoppas att mamma aldrig erbjuder sig som hundvakt igen, i så fall ska jag inte vara hemma. Jag har ju också massa planer liksom? Aja, nu är det dags för städandet, det ser förjävligt ut här hemma.

Ha det toppen!

Äntligen!

Som ni nog vet serjag till att få mina naglar fixade ungefär var 3e vecka/en gång i månaden. Det är min moster, som är utbildad nagelteknolog som snyggar till mig. Blir supernöjd jämt. Tröttnade på vanlig fransk manikyr ganska snabbt, så försöker alltid göra något annorlunda. Franskt ska dock på igen inför studenten. Självklart tycker jag att franskt är snyggt, men det känns så förutsägbart om jag skulle göra samma hela tiden + att varför inte passa på att göra något roligt så man blir glad när man ser sina naglar?

Innan jag började med gele hade jag jättedåliga naglar. De gick sönder lätt och fläkte sig. Jag kunde aldrig ha långa naglar, men nu kan jag nästan ha för långa.

Nu äntligen är det dags att byta ut dessa rosa, har funderat på något blått - vad sägs om det? Som ni ser på bilderna har det vuxigt ut en bra bit och nu har tyvärr vissa börjat allt lossna. De sitter fortfarande på, men jag ser allt luftbubblorna som försöker göra sig större under. Jag känner även att nu är de i längsta laget, kan inte göra så mycket med dem, slår i mig lätt och får bara ont. Den här gången kortar jag nog ner dem rejält, beroende på vad som passar till min nya look.





Bild tagen från Cecilia

Pappa

Nu har du nått dit som du har strävat i flera år. Du har gjort en enorm klättring och du är en stor inspirationskälla för mig. Du visar att man aldrig ska ge upp, även om man inte når sitt drömyrke på 3 dagar. Det tar tid, men på vägen utvecklas man, får nya erfarenheter och man blir starkare inom sitt område. Jag är extremt stolt över dig, kan nog inte beskriva hur mycket egentligen. Lycka till på nya tjänsten, du kommer klara det galant!

Jag älskar dig, pappa! <3

Vad har hänt...?

Nu kommer gnäll kärringen fram, som alltid bor inom mig. Men vad har hänt med alla busschaufförer egentligen?

I förrgår när jag åkte hem från skolan, då åkte bussen från stan 4 minuter för tidigt - så jag är glad att jag precis hann gå på. Han körde race, var nära på att köra på en person. Han gasade och bromsade om var annat och lyssnade på Bandit Rock på säkert högsta volym. När klockan var 16.33, då vi egentligen skulle åkt från stan, då var vi redan i majorna.

Igår morse när jag skulle till skolan var bussen sen, han körde i snigelfart - även om vi kom ut på en större väg. Han stod och pratade med en passagerare om att han var sen, men körde ungefär så fort som jag kör när jag övningskör - 10km/h! Det är jobbigast när man har bråttom också. Beslutade mig tillslut för att gå av och ta vagnen. Blev försenad.

Igår kväll när jag och William skulle åka hem från stadshuset, då var busschauffören jätteotrevlig, sen när det var dags att åka då kom hans kompis och de börjar prata. Hör att han frågar sin kompis vart han ska, till svar får han "jag skulle ta en här bussen, men måste vänta på en kompis först." Då frågar busschauffören om han ska vänta in sin kompis,kompis...Jag trodde jag skulle dö :P Sen skulle hans kompis ändå inte med, så vi blev sena för att han inte skulle med? Det var i alla fall någon som fick damp.

Vi får helt enkelt se vilken busschaufför som kör mig till/från stan idag. Ha en toppendag!

Sommarens måste!

Glöm alla vanliga solskyddsprodukter som oftast gör dina läppar alldeles vita - satsa på ett alternativ som både skyddar och som ser fräscht ut. Isadora har två olika, Sun Protecting Lip Gloss spf 8 och Sun Protecting Pearly Gloss spf 8.

Sun Protecting Lip Gloss spf 8
Medium skyddsfaktor
Cremigt läppglans som sitter länge. Läpparna blir glansiga och ser fylligare ut. Penselapplikator.

Oparfymerat och kliniskt testat
– för undvikande av allergiska reaktioner.


Sun Protecting Pearly Gloss spf 8
Medium skyddsfaktor
Skirt, pärlemorskimrande läppglans som ger en strålande glans. Penselapplikator.

Oparfymerat och kliniskt testat
– för undvikande av allergiska reaktioner.



Sun Protecting Pearly Gloss spf 8 fick jag av Sandra när jag fyllde år och tänkte att jag skulle spara det till sommaren. Packade ner det när jag skulle till Lanzarote och där använde jag det nästan varje dag! Det är lätt att applicera, det sitter bra och man känner sig fräsch. Jag har dock aldrig använt ett solstick till läpparna eftersom jag inte ansett att det behövts, även om jag bränner mig hur lätt som helst. Oavsett om man bränner sig, kan man skydda läpparna och tillföra fukt en dag i solen. Det här är e produkt som jag kommer använda hela sommarssäsongen. Ett måste i varjehandväska!



Vill du se mer av Isadoras solskydds serie, kika in här

Makeup guide, del 5




Underlag
Det kan ibland vara svårt att veta hur man ska lägga ett bra underlag och vilka produkter som man ska använda. Det lättaste är att prova sig fram, testa olika färger och konsistenser och hitta din favorit!

Primer – för vacker lyster
Om man inte har fötts med en perfekt hy är primern ens bästa vän. Primern jämnar ut huden, får porerna att se mindre ut och den ger en vacker lyster åt hyn – det är viktigt för en fräsch utstrålning. Det är primern som är grunden för underlaget och är det första i en makeup. Den finns i olika konsistenser, crème och gel, båda ger exakt samma resultat. Primern får makeupen att hålla längre och se bättre ut.
Snabbtips: Om man har ont om tid kan man blanda ihop primern med concealer, huden ser frisk, ren och jämn ut på ett naturligt sätt.
Applicering: Det är lättast att applicera primern med fingertopparna, därför behöver man varken en pensel eller svamp till det. Kom ihåg att ju längre du arbetar in primern i hyn desto bättre blir resultatet.
Passar: Alla hudtyper. Den är speciellt bra om din hy känns trött och saknar lyster.
Effekt: Jämnar ut hudtonen, får porerna att synas mindre och ger lyster. Makeupen håller längre.

Concealer – trollar bort skavanker
Ordet concealer betyder dölja, gömma eller hemlighålla. Det finns i många olika former: stift, kaka och flytande och de täcker bättre än en vanlig foundation. Concealern hjälper till att trolla bort det man inte vill ska synas såsom trötthet, mörka ringar under ögonen, spruckna blodkärl och retfulla blemmor. Den kan även användas på djupa och skuggiga partier för att ge ett slätare intryck. Välj en nyans som en steget ljusare än din normala hudton för att skapa balsans i ansiktet. Det finns både gultonad och gröntonad concealer. Den gröntonade passar utmärkt till att täcka rödare fläckar i ansiktet.
Snabbtips: Applicera concealer och fixera med löspuder så har du skapat en snabb och enkel grund för dagen.

Stift – coverstick
Stiftet fungerar bäst på mindre partier, till exempel för att dölja kvisslor och är enkel att använda.
Applicering: Det är bäst att använda en concealerpensel (täckstiftspensel) för att man kan arbeta ut krämen ordentligt och man slipper skarpa konturer.
Passar: Alla, oavsett ålder.
Effekt: Täcker och döljer bra.

Kakconcealer
Kakconcealer är en fastare crèmeform som används för att täcka små partier. Den täcker bättre än flytande concealer men den är sämre än täckstiftet. Döljer alla problem.
Applicering: Använd en concealerpensel för att lättare kunna sudda ut skarvar.
Passar:
En ung hy utan linjer. Om man har torr hy bör man undvika kakconcealer eftersom den höga täckeffekten och konsistensen kan vara för kraftig.
Effekt: Täcker bra och döljer effektivt.

Flytande concealer
Den flytande concealern är det bästa alternativet om man vill täcka lite större områden, exempelvis under ögonen. Concealern är lätt att arbeta med, går snabbt in i huden, är lätt att tona och kan tillföra fukt.
Applicering: Använd fingrarna, värmen från fingrarna gör produkten smidigare för att ge ett tunt transparent resultat.
Passar:
Alla. Tänk på att konsistensen varierar beroende på märket. Försök att hitta en lättflytande och tunn till äldre hy.
Effekt:
Ger ett naturligt resultat.


Källor:
Smink 18+ Av: Magda Sofia, foto Patrick Clinton
Makeup! Av: Max Söderberg och Maria Wigur
www.makeupinstitute.com
www.makeupstudio.com

Makeup guide

Hejsan!

Utifrån källorna nedan kunde jag göra mitt skolarbete "makeup guiden" vårterminen 2007. Sedan dess har jag inte ändrat någonting i texten, knappt ens läst igenom den om jag ska vara ärlig. Men jag hoppas att det duger.

Källor:
Smink 18+ Av: Magda Sofia, foto Patrick Clinton
Makeup! Av: Max Söderberg och Maria Wigur
www.makeupinstitute.com
www.makeupstudio.com





Kalla mig tönt om du vill

Hola!

Sista dagen har pa Lanzarote har varit toppen. Massa sol och inte ett moln pa himmlen :)

Ar det nagon som orkar forklara for mig vad vi haller pa med i de olika amnerna? Typ vad ni fatt for uppgifter, vilka sidor ni last osv..
- Filosofi
- Psykologi
- Naturkunskap
- Svenska
- Religion

...ar det fler amnen i detta projektet? Du la val ut I-malen i skolbloggen, Therese?

Det gick inte att skriva tillbaka ett svar pa din kommentar, Alexandra. Den har datorn hoppar mellan olika sidor och slutar skriva och ar allmant cp :P Jag har ingen aning om vilka som ska med, jag vet att det blir du, jag och Therese. For det ar ni som har sagt det. Ar det bara vi 3 sa kan min moster ta alla pa en och samma dag, men 5 blir for mycket. Det ar anda 2timmar per person och hon kan inte sitta i 10 timmar. Ni for komma pa en smart loning eftersom jag inte ar tillbaka foren pa tisdag :P

Hoppas att allt ar bra hemma! Saknar er. Puss och kram!

Makeup guide, del 4



Grundreglerna för en bra makeup; steg för steg

• Fixa iordning en tom yta där du sedan kan lägga upp alla redskap som du kommer att behöva under sminkningen.

• Plocka fram det du behöver såsom: Penslar/borstar, sponge(svamp) Tops, pads Skål, spritflaska Hårband

• För att du inte ska ha allt smink över hela ytan lägg en servett eller liknande under borstarna.

• Lägg ut servetten på den rena ytan och lägg borstarna i ordning. Ställ upp de övriga produkterna.

• Man bör alltid tvätta och sprita sina händer innan man lägger en makeup för att undvika att få alla bakterier i ansiktet.

• Har man inte redan gjort rent ansiktet början man med att använda en remover på ögonen för att få bort tidigare maskara. Rengör sedan ansiktet med rengöringsmjölk och ansiktsvatten. Glöm inte att lägga en fuktgivande kräm efteråt.

• Börja applicera concealer följt av foundation.

• Över din foundation kan du applicera att tunt lager med löspuder för att matte ner ytan och få underlaget att sitta bättre.

• Fortsätt sedan med ögonen. Gröna ögon går bra med violett ögonskugga, bruna ögon går bra med lila och blått och de blåa ögonen går bra med varmt brunt, grönt och lila.

• Det är viktigt att man rengör penslarna noga med vatten och lite tvål efter användning. Tryck ut vattnen med hjälp av en handduk och sprita dem. Låt torka!

• Plocka sedan undan alla produkter och penslar och lägg dem i din necessair/skåp och rengör bordet för att undvika smutts och bakterier.





Källor:
Smink 18+ Av: Magda Sofia, foto Patrick Clinton
Makeup! Av: Max Söderberg och Maria Wigur
www.makeupinstitute.com
www.makeupstudio.com

Lanzarote dag 7 + nagelinfo

Hejsan!

Idag har vi varit har i en vecka, kanns nastan kortare, och om en veckaàker vi hem. Vi ar nog inne pa var andra flygtimma pa vag hem igen. Har har vadret varit lite ostabilt idag, imorse var det mulet och precis som det sag ut att spricka upp borjade det regna. Sen har det varit regn och sol om varannat.

Idag ringde William medan vi satt och at utan forvarning, sa jag trodde att det skulle vara nagon spansktalande person i andra anden sa forst fattade jag inte att det var han. Jag langtar sa mycket efter dig, tanker pa dig hela tiden. Jag hoppas att du har det bra. Jag holl tummarna for att det skulle ga bra pa ditt prov och jag tycker att du var jatteduktig. Lycka till pa nasta del, nasta vecka. Var det trevligt hos Pontus? Du far valdigt garna ta bort din "sparr" pa din blogg sa att man kan skriva en kommentar utan att behova skriva massa koder for att det ska skickas. Det tar tid och det ar tid som man inte har har vid datorn pa Lanzarote. Det ar dyrt och man far inte mycket tid alls :) I LOVE YOU! <3


Nagelinfo
Jag hangde inte riktigt med pa allt krangel som du skrev forut Therese :P Tippar med gele haller bra, fast de kan lossna, om man ar valdigt oforsiktig. Som min moster sa att man tex. klammer nageln i bildorren. Mina naglar haller i alla fall jattebra, fast jag har ju inga tippar. Hur ville ni gora? Ska ni komma ungefar en manad innan och lagga gele sa att era egna naglar kan vaxa langa tills balen da ni gor dem pa nytt? Eller ville ni lagga tippar och hoppas att ni inte skadar er till balen/studenten? Jag maste aven veta hur manga vi blir, eftersom min moster kanske inte orkar sitta med alla pa samma dag. Det tar anda ungefar 2 timmar att gora dem och ar vi 5 personer sa blir det ju 10 timmar. Tror inte att man orkar sitta sa lange. Vi behover kanske inte komma en hel helg, men kanske en natt, eller alternativt att vi far aka i tva omgangar :P Jag vet inte hur vi loser det, men ska prata med henne om det ikvall och da utgar jag fran att vi ar fem. Bestammer ni er for att gora naglar en manad tidigare kostar det forsta besoket 395:- (tror jag) och aterbesoket kostar 260:- (gor man inte tippar forsta gangen blir det endast 260:-, men om man gor tippar och nagon gar sonder och det behover lagas sa kostar det 25:-/nagel.... om jag har fattat det hela ratt) Sa ni som ska med, kan val skriva i kommentarfaltet sa vet jag :)

Hoppas att allt ar bra med er dar hemma, saknar er massor!
Manga soliga halsningar fran Lanzarote

Lanzarote dag 6

Hola!

Nu sitter jag har igen och nordar mig. Idag ghar det varit ganska kasst vader sa det blev till att ligga inne och lasa en bok istallet. Snart klar med min andra bok denna resa :) Jag langtar hem jattemycket, inte till vadret kanske men till att fa en normal vardag och min familj och alla kompisarna. Framfor allt William.

Jag sover jattedaligt har, vet inte om det beror pa den harda sangen, den platta kudden eller om jag saknar Williams narhet och trygghet?

Hoppas i alla fall pa finare vader imorgon :) Har fatt reda pa vilka sidor jag ska lasa i psykologin sa far forsoka plugga ocksà.

Ha det toppen! Puss och kram!


Makeup guide, del 3




Borstar

Även om man är en stjärna på att lägga sin makeup blir det mycket enklare och
det håller längre om man har bra redskap.

Det finns en mängd olika penslar och borstar att välja mellan, men de som fungerar bäst och håller längst är de som är tillverkade av riktigt hår. Det är t.ex. hår från mård, ekorre, get eller ponny. Det är inga djur som kommer till skada när man gör detta, håret klipper eller borstar man av från djuren. De redskap som är tillverkade i syntetmaterial är bra till de produkter som är fettbaserade, som läppstift, täckstift och underlagskrämer. Dessa borstar har en kortare livslängd och de ger inte ett lika bra resultat om du jobbar med puderprodukter.

Ju mjukare borst, desto mindre precision får man, det är bra om man vill slippa skarpa skarvar mellan olika färger. Ju hårdare borsten är desto mer kontroll har man, bra när man jobbar med detaljer kring ögon och läppar. Undvik penslar och borstar där borstet är för hårt/stramt för det kan irritera huden. Är borsten etappklippt blir det en annan effekt än om den inte skulle vara det. Borsten tar endast upp och ger ifrån sig sminket igen, framför allt när man arbetar med puderprodukter. Är borsten rak får du mer precision och kanterna blir skarpare. Det är precis tvärt om med en etappklippt borste.

Rengöring
Man ska rengöra sina borstar regelbundet för att hålla dem i god form. Tvätta dem med mild tvål och ljummet vatten. Skölj sedan mycket noga så att all tvål försvinner, låt de sedan torka efter att ha tryckt bort allt vatten med en handduk. Se till att alla strån ligger åt rätt håll för att undvika att borsten torkar snett. Se till att tvätta borstarna med borstet neråt för att inte få ner vatten i limfästet under metallhöljet. Låt inte penslarna ligga i vattenbad, och tvätta de absolut inte i alkohol – det skadar mer än vad det gör nytta! Sminksvampar bör tvättas minst en gång i veckan om man använder dem dagligen. Använd mild tvål och tvätta sedan noga för hand för att all tvål ska försvinna.

Olika borstar och penslar


1. Täckstiftspensel används för att täcka små födelsemärken, finnar och liknande. Penseln täcker bättre än vad fingrar och svamp gör. Penseln är tunn och smal, har antingen rundad topp, eller platt vinklad. Jobbar man med feta och vattenbaserade produkter är syntetborstar passande.

2. Svampar (sponge) till underlag finns i många olika former och storlekar, den trekantiga med platta sidor används oftast till täckstift. Den ovala svampen används till underlagskräm. Det finns svampar i latex och i skumgummi, latexsvamparna är något dyrare än vad skumgummisvamparna är men resultatet blir bättre. Svampen bör fuktas lite före användning för att inte suga upp all underlagskräm, håller längre, ger bättre resultat och känns behagligare mot huden. Svamparna ska rengöras ofta!

3. Underlagskrämsborsten är en etappklippt pensel i syntet som är platt och ungefär 2-3 cm bred. Jobbar man för att få en heltäckt yta passar underlagskrämsborsten perfekt. Jobba in krämen på huden genom att dra på plats tills det är ett jämt lager, dutta sedan med penselns bredsida för att få bort draglinjer från penselstråna. Penseln ska rengöras ofta och bör fuktas innan användning för att den inte ska dra åt sig för mycket av produkten.

4. Puderpuffen behöver absolut inte kosta mycket för att vara i bra kvalitet. Den bör vara i samma storlek som en knuten hand och den ska kunna tvättas. En del svampar kan endast tvättas för hand men det finns även de som kan tvättas i tvättmaskin på 40°C. De puderpuffar som man får med i små presentförpackningar är dock inte av någon vidare bra kvalitet – kasta dem.

5. Puderborsten används istället för puderpuffen. Den ska vara stor, mjuk och etappklippt för bästa resultat. Bör inte användas som rougeborste eftersom den inte ger precision.

6. Rougeborsten är mindre och har mer stadga än puderborsten, men i övrigt ser den likadan ut. Borsten ska ha rundad topp och stråna ska ligga i etapper.

7. Ögonskuggspenseln finns i många olika storlekar och typer. De vanligaste penslarna är de som är platta, rundade och etappindelade. De lite större penslarna passar utmärkt till highlights, till att blanda färger och sudda kanter. De mindre penslarna är hårdare och passar perfekt för globlinjen och runt ögonen. De små skumgummipenslarna som man oftast får med när man köper ögonskuggor har oftast för små skaft, suger åt sig för mycket färg, ger dålig precision, är svåra att tvätta och går snabbt sönder. Syntetpenslar är bra om man jobbar med krämögonskuggor annars är äkta hår bäst.

8. Ögonfranskammar är perfekt när ögonfransarna bestämmer sig för att spreta åt alla håll och kanter. Kammen ska vara vass, tillverkad i metall och ska användas när mascaran fortfarande är fuktig. Man ska dra kammen från fransroten, separera fransarna genom att ”zickzacka” sig uppåt. Kammarna i plast kan man slänga direkt.

9 . Ögonfransböjaren hjälper till att böja ögonfransarna. En fransböjare i metall bör inte användas efter maskaran, då risken finns att ögonfransarna ”klipps av”. Nu tillverkas även fransböjare i plast som är med skonsamma mot fransarna. Den kan man även använda efter mascaran utan att skada fransarna. För en maximal effekt börjar man att böja ögonfransarna så nära fransroten som möjligt och håller kvar i några sekunder. Sedan flyttar man fram böjaren lite och trycker igen. Det kan vara bättre att permanenta ögonfransarna på en salong ifall man måste böja dem varje dag.

10. Läppenseln är lika bra i syntet som av äkta hår och man behöver inte köpa den dyraste man hittar. Den bör vara liten och fast, 3-4 mm bred och 5-7 mm lång. Använder man ett mörkt läppstift är det extra viktigt med en pensel då resultatet ser jämnare ut. Ett läppstift håller bättre om det är applicerat med en pensel.

11. Linerpenseln är smal, rundad och spetsig. Den kan även användas till ögonskugga och täckstift när man vill ha mer kontroll. Prova en riktig pensel och försök lägga eyeliner med den, det är mycket lättare än med den penseln som sitter i korken.

12. Pincett - När man ska köpa en pincett bör man köpa den bästa. De gör mindre ont än de som en sämre. En pincett bör vara diamantslipad, vinklad och den ska även kunna ta de allra minsta stråna. En pincett är väldigt ömtålig, det räcker att man råkar tappa den i golvet en gång och den kan vara förstörd – var rädd om den!

13. Ögonbrynskammen lägger ögonbrynen på plats. Kammen behöver inte kosta något för en gammal, väl rengjord mascara borste fungerar lika bra.

14. Ögonbrynsborsten är lång, platt och vinklad för exakt precision, den är oftast inte högre än 3-4 mm på lägsta punkten. Används för att fylla i ögonbrynen eller lägga ögonskugga nära franskanten. Penseln ska inte vara för tjock, och den bör vara tillverkad av äkta hår och ha bra stadga i borstet.

15. Saxen är ett verktyg som mest används av dem som har långa strån i ögonbrynen. Så kallade ”manikyrsaxar” passar bra eftersom de kommer åt bättre och de är lättare att hantera.

Lanzarote dag 3

Hola! Idag har vi latat oss vid poolen som vi aven gjorde igar. Har ar det harligt! Det var 34 grader i solen idag sa klaga ar val det sista man ska gora. Hinner dock inte skriva sa mycket i min blogg nu, men slanger som vanligt upp makeen pa torsdag :)

Jag saknar dig jattemycket William, men vi hors ju varje dag. Onskar att du kunde vara med oss har i solen. Det ar underbart! Jag alskar dig!

Ha det finfint, Puss

Makeup guide, del 2





Hygien

För att ens hy ska må bra måste man rengöra den dagligen, gärna både morgon och kväll.

Rengöring
Rengöringen är ett måste om man vill ha en välmående hy. Man bör välja rengöringsprodukter som passar sin egen hudtyp och använda dem morgon och kväll. Rengöringsmjölk öppnar porerna och avlägsnar all smutts som har fastnat där och täppt igen porerna. Man ska undvika att använda vanligt tvål eftersom den har för högt pH-värde som leder till att huden torkas ut. Har man en rengöringsprodukt med skrubbstenar i bör man se till att kornen inte är för stora för att undvika irriterad hud när man råkat skrubba bort för mycket. Efter rengöringsmjölken använder man ett ansiktsvatten på en bomullsrondell (pads) för att ta bort eventuella rester från rengöringsmjölken eller kalk och klor från vattnet. Sedan stänger ansiktsvattnet porerna igen och förbereder huden för fuktkräm. Det är vanligt med alkohol i ansiktsvatten, men om man kan ska man försöka undvika det. Applicera sedan en fuktgivande kräm för att undvika att huden torkar ut. Oavsett hur trött man är och oavsett hur mycket klockan blir innan man går och lägger sig, bör man alltid tvätta ansiktet noga. Annars kan man förstöra balansen som man har byggt upp i hyn.

Återfukta
Det är inte lätt att hitta en bra fuktkräm som passar ens hudtyp. Man kan börja med att räkna bort de produkter som innehåller något ämne som huden inte mår bra av. Det är extra viktigt om man har känsligt och/eller torr hy då man redan har ett dåligt skydd via hornlagret.



Källor:
Smink 18+ Av: Magda Sofia, foto Patrick Clinton
Makeup! Av: Max Söderberg och Maria Wigur
www.makeupinstitute.com
www.makeupstudio.com


Tisdag

Hejsan!

Sitter framför tv:n med William, vi har just ätit frukost. Sitter bara och slappar. Snart ska vi iväg på en lägenhetsvisning. Har kikat på bilder på den och den är otroligt fin. Läget är också bra, både för mig och William. Det är inte jättelångt hem till min familj och det är många av mina släktingar som bor i området. Framförallt är det nära till min kära mormor och morfar. Det är nära till kollektivtrafiken där min vagn till skolan går och vagnar till torget så att william kan ta sig smidigt till sitt arbete. Det är även nära till olika affärer och det är nära till ett idrottscenter.

Nu måste jag springa och borsta tänderna och sen ska vi gå. Berättar om lägenheten sen! Ha det toppen, kram.

Ledighet

Tack och lov! Fick tag på Jonathan på jobbet som arbetar måndagar. Han kunde ta båda av mina pass, kanon! Är superglad. Det var den enda som behövde fixas innan jag fick åka.

Skolan: Maggan sa ja, för hon anser att jag klarar av det.
Jobbet: Jonathan kunde hoppa in.

Ska bara ringa försäkringskassan nu klockan 15.00 när de öppnar. Ska be dem skynda på med mitt EU-kort. Skickade in mitt personnummer igår och då stod det att det kunde ta 10 arbetsdagar, och det har jag inte tid med. Annars får de skriva ett tillfälltigt kort eller någonting.

Söndag

Hej allihopa!

Sitter här framför min laptop för ovanlighetens skull. Williams dator vägrar starta så jag får försöka sitta här så mycket som det går, innan laddaren slutar att fungera. Den har varit duktig och fungerat tre gånger nu på rad, så vi får hålla tummarna. Publicerade första inlägget av Makeupguiden imorse, några dagar sent, men hoppas att det inte gör någonting. Får se hur jag gör med den nu när jag skall åka bort.

Jag bokade precis tågbiljetter till Halmstad, åker redan nu på torsdagkväll. Så det blir en snabbvisit till skolan och sedan hem och packa. Jag skall nämligen till Lanzarote med min moster. Blev medbjuden igår, och mamma gick i taket - hon går nog fortfarande runt och surar i Köpenhamn. Men jag känner att jag verkligen vill åka och eftersom jag är 18 så får jag bestämma själv. Vi är borta i två veckor, så är inte hemma fören den 23e. Kommer bli superskönt! En perfekt start på den sista terminen. Mamma tyckte det var jättedumt eftersom jag måste klara skolan. Visst, det kanske blir tufft, men jag ska kämpa!

Vi flyger från Malmö på fredagmorgon. Som sagt kommer vi hem den 23e och jag kommer, som jag har lovat att åka till Stockholm och fira Wilmas födelsedag den 24e. Blir hem med ett tidigt tåg den 24e, åker redan 7.20. Hem och vända för att hinna med tåget till Stockholm som går klockan två. Tyvärr är det intercity och jag får åka själv eftersom William redan kommer vara uppe i Stockholm.


Dags att ringa och fråga om någon annan kan ta över mina pass på jobbet, vecka 3 och 4. Hoppas verkligen att det går. Annars får jag ringa till jobbet och prata med dem om en lösning. Ha en toppendag! Kram.

Makeup guide, del 1


Hudtyper

Det finns några olika hudtyper. Man har alltid samma hudtyp, bara att den ändras lite under livets gång. Vilken hudtyp man har beror på hudens tjocklek, mängden talg och svettkörtlar samt mängden pigment i underhuden. Den tunnaste huden är den i ansiktet, och den utsätts ständigt för påfrestningar. Därför är det extra viktigt att ta hand om den efter de förutsättningar huden har.

Normal hy
Har man normal hy fungerar balansen mellan fukt och fett bra. Man ska vara försiktig så att man inte förstör den balansen. Man kan välja de flesta sminkprodukter utan att behöva tänka på huden, men alkohol, parfym och mycket konserveringsmedel bör man undvika. Välj en mild rengöringsserie och skrubba inte huden för ofta. Hitta en fuktkräm med både fukt och fett.

Torr hy
Torr hy är den vanligaste hudtypen i norra Europa. Sköter man inte hyn tillräckligt bra set den torr och matt ut. Man ser oftast inga porer och den stramar/kliar efter att man tvättat den. På vintern brukar hunden ha torra fläckar. På grunt av för liten talg och svettproduktion blir horn huden torr. Tar man inte hand om sin torra hy får man generellt rynkor i tidig ålder och blir lättare känslig. Välj en rengöringslotion och –tonic utan alkohol och tvål. Välj en fuktkräm med både fukt och fett och smörj in hyn direkt efter rengöring.

Känslig hy
Vanligtvis är den känsliga huden torr, men den kan växla mellan mycket torr och mycket fet. Hornhuden är tun vilket ger ytliga blodkärl. Det leder till att huden ofta blir rödflammig och varm och får ofta brustna blodkärl. Hyn är extra känslig för omständigheter som värme, kyla, luftfuktighet och kräver mer omtanke när man väljer produkter. Produkterna bör vara utan parfym, lanolin, AHA och alkohol. Man bör inte skrubba huden eftersom hornhuden redan är mycket tun. Är man osäker bör man prata med en hudterapeut eller hudläkare. Solskyddsfaktor i hudkrämen är bra till alla hudtyper, men den är extra bra för personer med känslig hy.

Blandhy
Det vanligaste kännetecknet för en blandhy är en fet ”t-zon”. T-zonen är från hakan och näsan, upp längst pannan över ögonbrynen. Resten av ansiktet är torrt eller normalt. Man måste punktbehandla hyn efter de individuella behoven. Välj produkter som kan dämpa den feta t-zonen men den ska inte torka ut resten av ansiktet.

Fet hy
Stora porer och en glansig yta som snabbt blir oljig vid rengöring kännetecknar den feta hyn. Den höga talgproduktionen gör att fet hy tål sol, vind och kyla extra bra och håller sig elastisk längre än de andra hudtyperna. Rengör man inte huden regelbundet täpps porerna igen och det bidrar till pormaskar, finnar och acne. Fet hy är vanligare hos mörk hy eftersom den har fler talg- och svettkörtlar är ljus hy. Man bör välja en rengöringsprodukt som dämpar talgproduktionen men som inte torkar ut. Huden behöver fortfarande lika mycket fukt som de andra hudtyperna, så undvik alkohol. En oljefri fuktkräm och en bra skrubbkräm (exfoliering) kommer att göra susen.

I första hand är det ens genetiska anlag som avgör hur ens hud ser ut och hur den kommer att åldras. Det finns en hel del som man själv kan göra för att inte försämra huden i förväg.

Solen
I andra hand kommer solen och dess Uv-strålar som påverkar vår hy mest. Varje gång man bränner huden i solen påskyndas hudens åldrande eftersom bindväven skadas. Utsätter man sin hud för mycket stark sol ökar risken att drabbas av hudcancer, malignt melanom. Man bör använda solskyddsfaktor 15 om man vill minska solens skadliga effekter. Solkrämen bör också skydda mot UVA och UVB-strålar. Även om det är molnigt bör solskyddsfaktor användas eftersom molnen släpper igenom hälften av alla UV-strålar.

Rökning
När man andas in rök som sedan tar sig ut i blodomloppet drar blodkärlen ihop sig. Med tiden förlorar huden sin rosanyans och byts ut mot en gråton och klarheten i huden försvinner. Elasticiteten i huden försämras av nikotin vilket leder till rynkor, enligt vetenskapliga studier.

Stress
Immunförsvaret försämras om man under en längre tid utsätts för stress. Vilket även kan leda till att finnar och eksem uppstår. Det är inte stressen i sig som påverkar eksem utan den förvärrar ofta ett latent problem. För att återhämta sig behöver huden lugn, ofta mer sömn.

Hudvårdsprodukter
Högst 9 % av kosmetikaprodukternas ingredienser når ner till kroppens blodkärl och organ. Det leder till att de endast förbättrar yran och förändrar inte hudens grund och förlopp. Det beror på att om ingredienserna skulle göra det skulle produkten klassas som ett läkemedel och inte kunna säljas på det sätt som kosmetika gör. Ett säkrare sätt att påverka huden är att äta och dricka bra och tillföra vitaminer och andra nyttigheter inifrån. Att dricka mycket är ett bra sätt att ta hand om sin hy. Att äta mycket frukt är också toppen. C- och E-vitamin är två antioxidanter som hjälper till att skydda huden från fria radikaler. Bra hudvårdsprodukter är ett måste för att få bra hy. Det kompliterar det man tillför inifrån.

Parfym
Huden mår inte bra av att ständigt få parfym på sig, speciellt inte om man solar. Det är vanligt att få röda prickar eller irriterad klåda av för mycket parfym i hudkrämer. Ska man köpa hudkräm, bör parfym ligga väldigt långt ner på innehållsförtäckningslistan, om det nu måste vara med överhuvudtaget.

Konserveringsmedel
Ett konserveringsmedel är ett bakteriedödande medel och därför är det inte så konstigt att huden kan bli irriterad. Det är inte vanligt med hudvårdsprodukter som inte innehåller något konserveringsmedel överhuvudtaget. Det är heller inget att rekommendera eftersom en sådan produkt måste förvaras i kylen och kommer inte att hålla längre än en månad efter öppning. Är krämen dessutom dålig kan de leda till andra hudreaktioner. Man ska leta efter produkter med så lite konserveringsmedel på möjligt. En produkt med mycket vatten bör undvikas om man är känslig hy då de kräver mer konserveringsmedel.

Alkohol
Alkohol är inte bara bakteriedödande utan även väldigt uttorkande. har man en mycket fet hy kan ansiktsvatten passa bra i låga mängder utan att huden blir irriterad, men man måste då ha en fuktighetskräm efteråt.



Källor:
Smink 18+ Av: Magda Sofia, foto Patrick Clinton
Makeup! Av: Max Söderberg och Maria Wigur
www.makeupinstitute.com
www.makeupstudio.com


RSS 2.0